W sobotę 15 września odbył się w Żyrardowie IX Piknik Ekologiczny Powiatu Żyrardowskiego. Tą wystawienniczo-edukacyjną imprezę zorganizował Powiat Żyrardowski we współpracy z samorządem Województwa Mazowieckiego i z Zarządem spółki „Stara Przędzalnia”, która była gospodarzem tej edycji Pikniku. Zabytkowy kompleks budynków „Starej Przędzalni” i okalające go ciągi komunikacyjne wpisywały się doskonale w klimat Pikniku.
Na terenie imprezy zgromadziliśmy wystawców, którzy w swej ofercie mają tradycyjne jadło, prezentują zapomniane lub ginące zawody. Mając na uwadze rosnące zainteresowanie tradycyjną kuchnią postanowiliśmy promować funkcjonujące gospodarstwa rolne i małe rodzinne przetwórnie wytwarzające żywność zgodnie z recepturą naszych babć, a także zachęcać i wspierać planujących podejmowanie takiej produkcji.
Oficjalnego otwarcia dokonał w sobotę Starosta Wojciech Szustakiewicz., Wicestarosta Grzegorz Dobrowolski oraz właściciel spółki Stara Przędzalnia Piotr Błażejewski. Podczas Pikniku nastąpiło też podpisanie Międzynarodowej Deklaracji Czystszej Produkcji. W tym roku dobrowolne zobowiązania ekologiczne zadeklarowali Państwo Wioleta i Dariusz Marcinowscy, którzy prowadzą gospodarstwo w Radziwiłłowie w gminie Puszcza Mariańska. Inicjatorem i koordynatorem idei wdrażania dobrowolnych zobowiązań ekologicznych jest Stowarzyszenie Polski Ruch Czystszej Produkcji (SPRCP). Sygnatariusze tej deklaracji są wpisywani do rejestru UNEP w Paryżu. Państwo Marcinowscy prowadzą hodowlę kur zielononóżek kuropatwianych, kapłonów i pulard. Z jaj zielononóżek kuropatwianych produkują makaron radziwiłłowski 20-jajeczny, który jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wioletta i Dariusz Marcinowscy są laureatami wielu konkursów w tym „Perły 2010" za makaron radziwiłłowski oraz „Perły 2011" za rosół dworski mazowiecki w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"
Wśród wystawców byli wytwórcy naturalnej i tradycyjnej żywności, którzy właśnie tradycję i historię przedkładają ponad biznes, wśród nich „Zagroda Ziołowa Ewy i Jurka” z Wycinki Dolnej, gospodarstwo Aleksandry Mariusza Siwińskich produkujących soki i wina z porzeczki czarnej, „Spiżarnia pod lasem” Aleksandry Śleszyńskiej, „Grupa Gyllow”, która wystawiła swe produkty wytwarzane według tradycji olenderskiej - powidła z buraków cukrowych i miody. Prezentacje kuchni tradycyjnej zaprezentowały także szkoły Powiatu Żyrardowskiego, a najbogatszą ofertę kulinarną przygotował Zespół Szkół nr 2 w Żyrardowie. Oryginalny pokaz kuchni zaprezentowali członkowie zespołu Urzeczeni z Góry Kalwarii, którzy serwowali tradycyjną potrawę zwaną sytochą.
Wśród wystawców prowadzących warsztaty byli: wikliniarz – 92-letni Jan Kordalewski, stolarz z „Warsztatu Olender” Jarosław Kaczan, garncarz Andrzej Kłosek, rzeźbiarz Wojciech Szuliński, malujący na drewnie Wojciech Symołon. Ciekawą ekspozycję przygotował Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego oddz. terenowy Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, gdzie oprócz wystaw atrakcją były konkursy przyrodnicze dla dzieci. Edukacyjny charakter miały także wystawy pozostałych szkół Powiatu Żyrardowskiego - Liceum Ogólnokształcącego w Mszczonowie, Zespołu Szkół w Wiskitkach i Liceum Ogólnokształcącego w Puszczy Mariańskiej.
Wszystkim tym wystawom towarzyszyły występy ludowych zespołów muzycznych i kapel. Na piknikowej scenie jako pierwszy pojawił się zespół „Krwawe róże” prezentujący folklor warszawski, kolejną była „Kapela Niwińskich”, której muzycy kultywują folklor Ziemi Radomskiej i Rzeszowskiej. Po Kapeli Niwińskich na deskach piknikowej hali pojawiły się zespoły Urzeczeni i Kalwarki z Domu Kultury w Górze Kalwarii. Artyści raczyli uczestników śpiewem, a także pokazami tańców, w tym popularnego na Powiślu szota. Po występie tych zespołów na scenie pojawiła się ostatnia kapela – „Chłopcy z Nowoszyszek” która swym żywiołowym, suwalskim repertuarem, a przede wszystkim brzmieniem rzadkich dziś cymbałów, przyciągnęła na deski wielu uczestników zabawy.
Na zakończenie imprezy pojawiła żyrardowska formacja taneczna EspaniOLA, prezentująca rytmy hiszpańskie i latynoamerykańskie. Zespół pod kierunkiem Aleksandry Długosz Bidzińskiej zaprezentował wspaniały pokaz gorących tańców iberyjskich.
W podsumowaniu tej cennej dla kultywowania tradycji imprezy, organizatorzy, wystawcy i obserwatorzy wysnuli refleksję, że klimat Starej Przędzalni doskonale komponuje się z charakterem imprezy, że w tym miejscu impreza powinna być kontynuowana. Bogaty program artystyczny możliwy był do zrealizowania dzięki finansowemu wsparciu samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach porozumienia o współorganizację wydarzenia społeczno-kulturalnego pod nazwą „Obchody jubileuszu 20-lecia samorządu powiatowego i wojewódzkiego – Ekotradycja – Piknik ekologiczny Żyrardów 2018”