Menu
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- BIP
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
Treść
„Od ucznia do wykwalifikowanego pracownika – uczniowie klas gastronomicznych na praktyce zawodowej we Włoszech”
*****
W latach 2016-2017 w Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie realizowany jest projekt „Od ucznia do wykwalifikowanego pracownika – uczniowie klas gastronomicznych na praktyce zawodowej we Włoszech”, finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).
Celem głównym projektu jest zwiększenie szans absolwentów szkoły na rynku pracy w Polsce i Europie.
Cele szczegółowe :
- Zwiększenie kompetencji zawodowych uczniów poprzez naukę sporządzania potraw kuchni włoskiej,
- Zdobycie umiejętności i kompetencji społecznych uczniów (m. in. rozwijanie mobilności i przedsiębiorczości uczniów, umacnianie postawy tolerancji i umiejętności pracy w grupie, edukacja międzypokoleniowa i międzykulturowa),
- Zwiększenie kompetencji językowych uczniów.
W projekcie uczestniczy 28 uczniów technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie odbywają 4-tygodniową praktykę zawodową w zagranicznym przedsiębiorstwie we Włoszech. Podwyższają kompetencje zawodowe i nabywają nowe umiejętności w zakresie kuchni włoskiej. Uczestniczą w zajęciach z języka włoskiego, ekonomii i zajęciach kulturowych. Po zakończeniu stażu otrzymują certyfikat Europass Mobilność uznawany w krajach Unii Europejskiej.
Wartość projektu 52.000 EUR