Powiat Żyrardowski

Menu

Treść

 

„Eko żywienie i eko transport – bezpieczna żywność od producenta do konsumenta”

 

*****

Zakończył się pierwszy etap rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Nr 2 w Żyrardowie do projektu „Eko żywienie i eko transport – bezpieczna żywność od producenta do konsumenta”. Od początku roku szkolnego 2016/2017 klasy technik spedytor oraz technik żywienia i usług gastronomicznych będą realizowały bardzo ambitny i nowoczesny program doskonalenia zawodowego dofinansowany z Europejskiego Funduszy Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego.

Wydział Oświaty żyrardowskiego starostwa wspólnie z dyrekcją szkoły opracował projekt, którego głównym celem jest zwiększenie umiejętności zawodowych uczniów „Włókiennika”. Program zaprojektowany jest na dwa lata szkolne, tak, aby przynajmniej dwa roczniki spedytorów i gastronomików miały szanse zwiększyć swoją konkurencyjność na rynku pracy. Zaplanowane działania są niezwykle atrakcyjne nie tylko dla uczniów, ale też dla firm, które będą przyjmowały stażystów. Staże są bowiem najważniejszą częścią projektu. Uczeń, który przyjdzie do pracodawcy będzie uzbrojony w kurs BHP, otrzyma odzież ochronną lub biurową, zwrot kosztów dojazdów i co najważniejsze wynagrodzenie w wysokości 2400 zł. Opiekunowie zaś otrzymają dietę finansową. W ten sposób staż ma stać się nie tylko atrakcyjnym, ale nade wszystko skutecznym narzędziem kształcenia praktycznego. Uczniowie uwielbiają kursy. Uważają, i zapewne słusznie, że w ten sposób zdobywają umiejętności cenione przez pracodawców i profesjonalnie wyglądają w pierwszym zawodowym cv. I tak odbędą zajęcia specjalistyczne z ekogastronomii, wypieku chleba ekologicznego, logistyki żywności, specjalistycznej spedycji, zarządzania łańcuchem dostaw. Uzupełnieniem tej wiedzy będą wyjazdy edukacyjne do firma gastronomicznych i logistycznych oraz do Wyższej Szkoły Logistyki w Poznaniu i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W obecnych programach unijnych dla edukacji punktem obowiązkowych jest nabywanie umiejętności tzw. miękkich – społecznych i osobistych. Faktycznie zajęcia zapowiadają się nader interesująco. Uczniowie przećwiczą asertywność, kreatywność, komunikację, techniki autoprezentacji i radzenie sobie ze stresem. Niemniej istotnym elementem każdego projektu dofinansowanego przez UE jest doposażenie szkoły w pomoce dydaktyczne. Tak jest i w tym projekcie. Zespół Szkół Nr 2 wzbogaci się o nowe książki, sprzęt komputerowy, wyposażenie pracowni gastronomicznej.

Każdy taki projektem jest ważnym przyczynkiem do rozwoju szkolnictwa zawodowego w powiecie żyrardowskim Nowy projekt doskonale wpisuje się w politykę edukacyjna powiatu. Warto nadmienić także, że jego wartość wynosi 574 435 zł, z czego dofinansowanie unijne aż 516 737 zł. W projekcie udział weźmie 92 uczniów. 

Włoskie niebo......"w gębie"

Takiego festiwalu smaków Zespół Szkół Nr 2 w Żyrardowie swoim gościom nie zafundował już dawno. Umbryjskie niebo w gębie objawiło sią fantazją penne z pomidorami, świeżym domowym makaronem z parmezanem z miętą i pietruszką, bazyliowym pesto, carpaccio z buraków i oczywiście fantastyczną pizzą z salami i rukolą. Prawdziwą pieszczotą dla podniebienia były tarta, galaretka z mascarpone, czy rogaliki z owocami. Oczywiście nie byłoby włoskiego popołudnia bez wybornej latte. Pracę uczniów oraz ich opiekunów podziwiali wicestarosta Grzegorz Dobrowolski, dyrektor powiatowej oświaty Adam Lemiesz, dyrektor Centrum Usług Wspólnych Zbigniew Kozera, radny Józef Kłosowski oraz pracownicy żyrardowskiego starostwa pracujący przy unijnych projektach Barbara Smolarek i Monika Gąsiorowska.

W takim właśnie klimacie odbyło się w szkole podsumowanie dwóch projektów. Pierwszy z nich to "Kształcimy fachowców - zagraniczna praktyka zawodowa uczniów ZS Nr 2 szansa na lepszą zawodową przyszłość" z POWER na zasadach Erasmus+, wartość projektu 280.869,93 zł. Właśnie zakończył się pierwszy etap i  grupa stażystów wróciła z Włoch. Dodatkowym atutem tego spotkania był udział uczniów, którzy pojadą na praktyki w kolejnych grupach .Z każdego wyjazdu stażowego uczniowie przywożą doświadczenie, wiedzę, ale nade wszystko niezapomniane wrażenia. Drugi projekt wspierał staże krajowe – „Eko żywienie i eko transport – bezpieczna żywność od producenta do konsumenta”. Wartość tego przedsięwzięcia wynosiła ponad 570.000 zł i w 90% sfinansowana była UE. Od 2015 roku 102 uczniów skorzystało z płatnych staży, kursów, warsztatów rozwoju osobistego, wyjazdów zawodoznawczych.

Nad całością wydarzenia czuwała dyrektor Zespołu Szkół Nr 2 Jolanta Walczak oraz koordynatorka wszystkich projektowych przedsięwzięć Marzena Szustakowska. Jak zapowiedziały gospodynie wydarzenia oraz wicestarosta Grzegorz Dobrowolski, to nie koniec unijnych projektów w szkole. Cały czas uczniowie wyjeżdżają na staże w ramach Erasmus+, a już od września rozpocznie się duży projekt „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego na Mazowszu”.

 

Kontakt z nami

Dane adresowe

Starostwo Powiatowe
96-300 Żyrardów
ul. Limanowskiego 45
 
NIP 838-16-10-589
 

Kontakt

tel:
46 855 37 17,
046 855 35 99,
046 855 22 19
fax: 046 855 20 21
email:
starosta@powiat-zyrardowski.pl
starostwo@powiat-zyrardowski.pl

Godziny pracy urzędu

poniedziałek: 8.00 - 16.00
wtorek: 8.00 - 16.00
środa: 8.00 - 17.00
czwartek:8.00 - 16.00
piątek: 8.00 - 15.00

Numery rachunków bankowych

1. Opłaty komunikacyjne, geodezyjne,    holowanie i parking, za najem i karty wędkarskie

    43 9302 0004 5500 1296 2000 0280

2. Opłaty z tytułu użytkowania wieczystego nieruchomości Skarbu Państwa, za karty parkingowe

    45 9302 0004 5500 1296 2000 0050

3. Opłaty ewidencyjne, wadia, zabezpieczenia

    79 9302 0004 5500 1296 2000 0020

4. Opłaty skarbowe za pozwolenia na budowę, wodno-prawne, zaświadczenia

    63 1020 1026 0000 1702 0272 9325

Projekt i wykonanie: extranet.pl
powered by netadmin 7.00