Menu
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- BIP
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
Treść
Kierunki kształcenia:
Liceum Ogólnokształcące – klasa menadżersko - administracyjna, przedmioty kształcone w zakresie rozszerzonym: język angielski, geografia, wiedza o społeczeństwie, przedmioty uzupełniające: ekonomia w praktyce, edukacja prawna, historia i społeczeństwo.
W ramach nauki w klasie o profilu menedżersko – administracyjnym, uczeń poznaje podstawy zarządzania biznesem,elementy prawa i administracji, w tymprzepisy prawne regulujące działalność firm i organizacji.
Kierunek ten przygotowujedopodjęcia studiów m.in. na ekonomii, zarządzaniu, marketingu i administracji. Absolwenci w przyszłości mogą zajmowaćstanowiska kierownicze w urzędach administracji państwowej i samorządowej.
Technikum w zawodzie:
- technik ekonomista 331403
Technik ekonomista organizuje pracę biura firmy, oblicza wskaźniki niezbędne do określenia sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy, analizuje koszty i przychody oraz określa propozycje ich poprawy; analizuje rolę i pozycję konkretnej firmy na rynku, samodzielnie wykonuje lub organizuje zadania w zakresie: zaopatrzenia, magazynowania materiałów i gotowych produktów, transportu i przede wszystkim sprzedaży towarów i usług, dobiera i oblicza wskaźniki określające kondycję ekonomiczno-finansową przedsiębiorstwa (wskaźniki rentowności, płynności, zadłużenia, wypłacalności, struktury bilansu, pokrycia majątku trwałego kapitałem własnym itd.) Absolwent może pracować w: przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych, usługowych, bankach, urzędach skarbowych, instytucjach finansowych, bądź założyć własną działalność gospodarczą.
- technik spedytor 333108
Technik spedytor organizuje transport kolejowy, samochodowy lub lotniczy towarów eksportowanych i importowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Zajmuje się również opracowywaniem instrukcji wysyłkowych i materiałów informacyjnych dla klientów oraz organizacją wyładunku lub załadunku towarów. Sporządza umowy z klientami, kontrahentami krajowymi i zagranicznymi, uzgadnia sposoby i miejsca dostarczenia ładunku. Prowadzi rozliczenia cła, wypełnia druki celne, organizuje odprawy celne towarów sprowadzanych z zagranicy lub wywożonych z kraju. Absolwent może pracować w przedsiębiorstwach logistycznych, spedycyjnych, transportowych, kurierskich, pocztowych, centrach dystrybucyjnych.
- technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów, pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny, często prowadzi własną placówkę gastronomiczną. Absolwent może pracować w firmach cateringowych, restauracjach, barach, placówkach żywienia zbiorowego usytuowanych w hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach oraz we własnej firmie świadczącej usługi gastronomiczne.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w zawodach:
- kucharz, sprzedawca, lakiernik, fotograf, fryzjer, elektromechanik pojazdów samochodowych, mechanik pojazdów samochodowych, blacharz samochodowy, stolarz, cukiernik, piekarz, monter instalacji i urządzeń sanitarnych.
Nauka w ZSZ trwa trzy lata i kończy się egzaminem zawodowym. Uczniowie oprócz zajęć lekcyjnych, mają zajęcia praktyczne u pracodawców, u których zatrudniani są jako pracownicy młodociani.